Szpital Chorób Płuc w Orzeszu

Knappschaftslazarett

Najstarsze części uruchomionego w 1896 roku szpitala wojskowego tworzył stojący do dzisiaj budynek główny, budynek gospodarczy i zachodnia oczyszczalnia ścieków. W roku 1898 dokupiono zachodnią część parceli wraz z drogą polną. W szpitalu brakowało pokoi badań (gabinetów), pokoi administracyjnych jak i mieszkań dla lekarzy i personelu pomocniczego. Ten stan rzeczy uległ zmianie w 1909 roku, kiedy wybudowano specjalny budynek administracyjny w którym urządzono: biuro, pokój lekarzy, pokój do badań ...
Najstarsze części uruchomionego w 1896 roku szpitala wojskowego tworzył stojący do dzisiaj budynek główny, budynek gospodarczy i zachodnia oczyszczalnia ścieków. W roku 1898 dokupiono zachodnią część parceli wraz z drogą polną. W szpitalu brakowało pokoi badań (gabinetów), pokoi administracyjnych jak i mieszkań dla lekarzy i personelu pomocniczego. Ten stan rzeczy uległ zmianie w 1909 roku, kiedy wybudowano specjalny budynek administracyjny w którym urządzono: biuro, pokój lekarzy, pokój do badań administracyjnych, głównego sanitariusza, pielęgniarza i dwóch rodzin strażaków.
Źródło strona szpitala

Orzesze. Kościół ewangelicki, szpital, Willa Notzny, poczta.