Figura maryjna

Figura graniczna z 1921 roku przedstawia postać Najświętszej Maryi Panny ze złożonymi rękami, na prawym przedramieniu różaniec. Figura umieszczona jest na kamiennym, gzymsowanym postumencie w kształcie prostopadłościanu, na którym znajdują się płaskorzeźby: Jezusa upadającego, świętego Stanisława i świętej Anny. Na ścianie frontowej został wyryty napis fundacyjny o treści :
„ Na cześć i chwałę Panu Bogu i Najświętszej Maryi Pannie fundatorowie Stanisław i Anna Szczepaniakowie proszą przechodniów ...
„ Na cześć i chwałę Panu Bogu i Najświętszej Maryi Pannie fundatorowie Stanisław i Anna Szczepaniakowie proszą przechodniów o Zdrowaś Maryja Rok P. 1921”. (źródło: Parafia Bieńkówka)

Kamienna figura z 1921 r. na przełęczy rozdzielającej wsie Bieńkówka ...
    Figura maryjna na przełęczy pomiędzy wsiami Bieńkówka a Trzebunia. ...