Komora (Grota) Józefa Piłsudskiego

Grota arcyksięcia Rudolfa

Historia Komory Piłsudskiego sięga XIX wieku. W jej skład wchodzą dwa wyrobiska, które połączone są tunelem. Co ciekawe, dawniej dno tunelu zalewała solanka, więc turyści przepływali przez niego tratwą. Aby nieco złagodzić niepokój podróżników, postawiono tam rzeźbę św. Jana Nepomucena, który jest patronem tonących. Dziś tę rzeźbę można podziwiać z drewnianego pomostu – znajduje się ona przy niewielkim jeziorze.

Komorę nazwaną Grotą imienia Józefa Piłsudskiego zdobią piękne, drewniane konstrukcje, ...

Komorę nazwaną Grotą imienia Józefa Piłsudskiego zdobią piękne, drewniane konstrukcje, do których można zaliczyć między innymi imponujących rozmiarów schody oraz drewniany pomost. Dzięki swojej unikalnej, drewnianej architekturze panuje tam niezwykły, niemal podniosły klimat. Nastrojowe oświetlenie komory pozwala w pełni odczuć magię tego miejsca. W czasach PRL nosiła nazwę komory "Świerczewskiego". Ozdabiała ją od 1966 r. rzeźba generała. Od 1997 roku w grocie znajduje się pomnik Marszałka Polski, autorstwa Stanisława
Anioła.
Wcześniejsze nazwy: