Pomnik Niepodległości

Pomnik Bohaterom Walk o Utrwalanie Władzy Ludowej

Pomnik, z piaskowca pińczowskiego, odsłonięto 22 lipca 1965 roku. Umieszczono na nim płaskorzeźby przedstawiające ważne wydarzenia z dziejów państwa polskiego i Kolna oraz napis: "Bohaterom walk o utrwalenie władzy ludowej w XX-lecie PRL". 11 listopada 2008 roku dokonano ponownego odsłonnięcia, gruntownie zrekonstruowanego, pomnika. Umieszczono na nim nowe elementy: daty 1918-2008, orła Legionów, tablicę z napisem "Wszystkim, którzy złożyli swoje życie na ołtarzu wolnej Ojczyzny" oraz medalion z ...
Pomnik, z piaskowca pińczowskiego, odsłonięto 22 lipca 1965 roku. Umieszczono na nim płaskorzeźby przedstawiające ważne wydarzenia z dziejów państwa polskiego i Kolna oraz napis: "Bohaterom walk o utrwalenie władzy ludowej w XX-lecie PRL". 11 listopada 2008 roku dokonano ponownego odsłonnięcia, gruntownie zrekonstruowanego, pomnika. Umieszczono na nim nowe elementy: daty 1918-2008, orła Legionów, tablicę z napisem "Wszystkim, którzy złożyli swoje życie na ołtarzu wolnej Ojczyzny" oraz medalion z popiersiem Józefa Piłsudskiego.

Kolno, pomnik poległych.
    Pomnik Niepodległości (dawniej pomnik "utrwalaczy") w Kolnie na ...