Rzeźba Pożegnanie Marii

Pożegnanie Wacława z Marią

II poł. lat 30 XX w.

Pomnik Pożegnanie Marii zwane też Pożegnaniem Wacława z Marią to nieistniejąca już rzeźba plenerowa, powstała pod koniec lat trzydziestych, której autorem był profesor Stanisław Jagmin, od 1920 roku kierownik Wydziału Rzeźby i Ceramiki w Szkole Sztuk Zdobniczych w Poznaniu, a w latach 1925-1936 dziekan Wydziału Ceramiki.
Była dedykowana Antoniemu Malczewskiemu, autorowi powieści poetyckiej pt. Maria. Przedstawiała dziewczynę tulącą się do postaci huzara. Stała w parku Marcinkowskiego, przy sadzawce, ...
Była dedykowana Antoniemu Malczewskiemu, autorowi powieści poetyckiej pt. Maria. Przedstawiała dziewczynę tulącą się do postaci huzara. Stała w parku Marcinkowskiego, przy sadzawce, naprzeciw gmachu Dyrekcji Kolei (dziś stoi w tym rejonie Paw autorstwa Anny Krzymańskiej). Obiekt zniszczyli Niemcy w 1939.

Nieistniejąca rzeźba Pożegnanie Marii w parku Karola Marcinkowskiego ...