Nagrobek z misą (Rudolf Rieck), Szklarka Śląska
Danuta B.: Na Grabiszyńskim nie utrzymali.
Budynek nr 9-13 (43-51) (54-56) (KDM) Pod Arkadami, ul. Świdnicka, Wrocław
MacGyver_74: Zdzisławie, pomyliłeś ulicę z placem. Przeniosłem do właściwego obiektu, zbędny usunąłem. :)
Dzielnica Sławięcice
kitapczy: To jest budynek nr 17 przy ul. Wróblewskiego. Można dopisać do założonego obiektu
Most drogowy (kanał Gliwicki / ul. Wróblewskiego), ul. Wróblewskiego Walerego, Kędzierzyn-Koźle
kitapczy: Za nieistniejącą dziś kordegardą pałacową widoczna willa rodziny v. Cziráky.
kitapczy: To istniejący do dziś budynek na posesji ul. Wróblewskiego 17.
Hotel Vela, ul. Żeglarska, Tczew
MacGyver_74: Proszę bardzo i kilka innych. :)

prysman
Termit
Jan R
Jan R

Historia miejscowości Ługwałd
Autor: maras°, Data dodania: 2019-11-14 23:24:28, Aktualizacja: 2019-11-14 23:24:28, Odsłon: 771

Najstarsze ślady pobytu człowieka na terenie okolic wsi Ługwałd sięgają 14 tysięcy lat.

Najstarsze ślady pobytu człowieka na terenie okolic wsi Ługwałd sięgają 14 tysięcy lat. Wpóźniejszym okresie, co najmniej od VI wieku p.n.e. pojawiają się Prusowie, którzyzajmowali się przede wszystkim łowiectwem, rybactwem i rolnictwem. Plemiona pruskie zostały podbite przez Zakon Krzyżacki w XIII wieku. Po podboju tych ziem ruszyła kolonizacja nowo zdobytego kraju, w której znaczną część stanowili Polacy. Na fali tej kolonizacji została założona wieś Ługwałd, której pierwotna nazwa brzmiała Hogenwalt. Pierwsze wzmianki znajdujemy w dokumencie lokacyjnym "Codex diplomaticusWarmiensis oder Regesten Und Urkunden zur Geschichte Ermlands..." Pod datą 1363znajduje się zapis "ad locandam villam Hogenwalt".

Następne lata to okres wojen polsko-krzyżackich, który przyniósł spustoszenie tych terenów. Konieczna była ponowna lokacja wsi. Dokonał tego zarządca tych ziem należących do polskiej Warmii, Mikołaj Kopernik,
w 1519 roku. Z tego okresu pochodzi
wzmianka o udzieleniu pomocy przez Mikołaja Kopernika niejakiemu sołtysowiTomaszowi na zagospodarowanie się.

Następne informacje o Ługwałdzie pochodzą z 1770 roku, kiedy dokonano spisu ziemi rolnej należącej do wsi. Doliczono się wtedy 30 włók z tego 4 sołtysie i 26 czynszowych. Z 1853 roku pochodzi wzmianka o istniejącej tu szkole, do której uczęszczało 29 miejscowych dzieci. Nauczycielem religii był p. Gajewski.

Zachowały się dane o ilości mieszkańców. W 1782 roku wieś liczyła 16 domów, w 1817 roku miała 87 mieszkańców, w 1871 tych mieszkańców było już 303, w 1925 roku - 262 aw roku 1939 - 260.

Nazwa Ługwałd pojawia się w literaturze w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiegoi innych krajów słowiańskich 1884 roku. Po niemiecku nazwa ta brzmiała Hochwald, cooznacza wysoki las. Pojawiają się nazwy Hogenwald, Hogenwalt, Hogenwaldt i Hogenwalde. W gwarze warmińskiej do końca lat 1960-tych używano nazwy „Ugwaut”,stąd współczesna nazwa wsi.

Ługwałd to wieś położona wśród malowniczego krajobrazu polodowcowego. Występujątu 2 niewielkie jeziora. Większe o pow. ok. 8 ha to jezioro Ługwałdzkie mające nawet 39m głębokości i będące własnością prywatną; drugie, mniejsze, o powierzchni 3 ha, tojezioro Czark, będące w trwałym zarządzie sołectwa. Teren jest pagórkowaty z licznymidolinkami, bardzo urozmaicony i mocno przyciągający pięknem przyrody, czystą wodą ipowietrza oraz ostoją zwierzyny - saren, zajęcy, kuropatw i ptactwa wodnego. Na tereniewsi znajdują się gniazda bocianów, a w okolicznych bagnach i mokradłach ma swojelęgowiska żuraw.

/ / /