Cokół pomnika Wilhelma I (dawny)

Pomnik Orła Białego

Pomnik Orła Białego w Białogardzie znajduje się w pięknym otoczeniu, na terenie Parku Orła Białego. Historia pomnika jet długa, sięga początku XIX w. Pomnik powstał, gdy ówczesny burmistrz Białogardu Carl Friedrich Mücke postanowił założyć park w Białogardzie. Wówczas w centralnej jego części umieszczono postument, który był podstawą pomnika Wilhelma I, stojącego na rynku. Ten granitowy postument zawierał wówczas tablice upamiętniające zasługi cesarza. Po II wojnie światowej tablice te zamieniono ...
Pomnik Orła Białego w Białogardzie znajduje się w pięknym otoczeniu, na terenie Parku Orła Białego. Historia pomnika jet długa, sięga początku XIX w. Pomnik powstał, gdy ówczesny burmistrz Białogardu Carl Friedrich Mücke postanowił założyć park w Białogardzie. Wówczas w centralnej jego części umieszczono postument, który był podstawą pomnika Wilhelma I, stojącego na rynku. Ten granitowy postument zawierał wówczas tablice upamiętniające zasługi cesarza. Po II wojnie światowej tablice te zamieniono na marmurowe zawierające następującą treść: "Ku czci poległych żołnierzy w walce z najeźdźcą niemieckim o Polskę, wolność i lud". Postument zwieńczono płaską rzeźbą orła piastowskiego. W 1950 r. orzeł został usunięty, a na cokole umieszczono wysoką kolumnę, a na niej orła z rozpostartymi do lotu skrzydłami. Wówczas też usunięto umieszczone tam wcześniej marmurowe tablice. Zastąpiono je kamienną tarczą z dwoma mieczami. Pomnik był kilka razy odnawiany, ale przetrwał w tej formie do dziś. Wokół pomnika posadzono kwiaty i ułożono plac z kostki brukowej. Pomnik znajduje się w otoczeniu drzew i zieleni.

Białogard. Pomnik Wdzięczności, tak wówczas był nazywany.
    Białogard. Pomnik Orła Białego.