Dworzec kolejowy Sławno

Otwarty w 1869 roku sławieński dworzec kolejowy miał wygląd eklektyczny. Wieloosiowy budynek parterowy, wzniesiony w stylu arkadowym (Rundbogen Stil), miał wysokie poddasze. Tę wydłużoną sylwetkę urozmaicono piętrowymi, szczytowymi pseudoryzalitami. Okna na piętrze opracowano w stylu angielskiego neogotyku. Dworzec miał spłaszczony dach o proporcjach nawiązujących do budownictwa szwajcarskiego. Poprzedzony został podjazdem z kolistym gazonem zdobionym drzewami. Od strony peronów zbudowano podcienia, ...
Otwarty w 1869 roku sławieński dworzec kolejowy miał wygląd eklektyczny. Wieloosiowy budynek parterowy, wzniesiony w stylu arkadowym (Rundbogen Stil), miał wysokie poddasze. Tę wydłużoną sylwetkę urozmaicono piętrowymi, szczytowymi pseudoryzalitami. Okna na piętrze opracowano w stylu angielskiego neogotyku. Dworzec miał spłaszczony dach o proporcjach nawiązujących do budownictwa szwajcarskiego. Poprzedzony został podjazdem z kolistym gazonem zdobionym drzewami. Od strony peronów zbudowano podcienia, ale perony
na początku XX wieku nie miały jeszcze zadaszenia. Obok dworca, wzdłuż torowiska, wzniesiono parterowe budynki gospodarcze i magazynowe.

Za: E. Gwiazdowska Architektura i urbanistyka dawnego Sławna w świetle źródeł ikonograficznych, w: HISTORIA I KULTURA ZIEMI SŁAWIEŃSKIEJ, T. XII, MIASTO SŁAWNO, W. Rączkowski, J. Sroka (red.), Sławno 2017, s. 205-206.

Sławno. Widok na miasto, rynek i stacja kolejowa.
    Stacja kolejowa Sławno