Kamienica nr 71

Kamienica wybudowana przed 1743 r. jako dom 4-osiowy 2-piętrowy. Po 1750 r. wzniesiono 4-osiowy 2-piętrowy dom od Koziej. Nie wiadomo kiedy powstały dwie oficyny. Przed 1790 r. dom od Krakowskiego Przedmieścia nadbudowano o 3. piętro z facjatkami i przeprojektowano wystrój na klasycystyczny. Po 1885 r. przeprojektowano fasadę w stylu eklektycznym. Przed 1889 r. z budynku przy Koziej skuto cały wystrój elewacji. W okresie zaboru pruskiego (1795-1806) przez pewien okres w kamienicy mieścił się skład ...
Kamienica wybudowana przed 1743 r. jako dom 4-osiowy 2-piętrowy. Po 1750 r. wzniesiono 4-osiowy 2-piętrowy dom od Koziej. Nie wiadomo kiedy powstały dwie oficyny. Przed 1790 r. dom od Krakowskiego Przedmieścia nadbudowano o 3. piętro z facjatkami i przeprojektowano wystrój na klasycystyczny. Po 1885 r. przeprojektowano fasadę w stylu eklektycznym. Przed 1889 r. z budynku przy Koziej skuto cały wystrój elewacji. W okresie zaboru pruskiego (1795-1806) przez pewien okres w kamienicy mieścił się skład tytoniu Antoniego Muradowicza. Wiadomo także, że w 1909 r. mieścił się tu zakład pogrzebowy T. Tyszki. Kamienica została zniszczona we wrześniu 1939 r.- ruiny zostały rozebrane do fundamentów w czasie wojny. Odbudowana w latach 1950-51 według projektu zespołu pod kierunkiem Teodora Burszego (Anna Boye-Guerquin, Jan Idzikowski, Władysław Witkowski, Wanda Netto, Franciszek Kumant) jako część osiedla ZOR Krakowskie Przedmieście. Kamienicę frontową odbudowano nawiązując do wystroju klasycystycznego. Za .

Samochód prezydenta Ignacego Mościckiego przejeżdża w asyście ...
    Ruiny kamienic nr (od lewej) 67, 69 i 71 przy Krakowskim Przedmieściu ...