Kamienica nr 69

Między 1768 r. a 1774 r. (niewykluczone, że z wykorzystaniem murów poprzedniego budynku albo wręcz jego przebudowa) wzniesiono 2-piętrową kamienicę z dachem łamanym z facjatami. Kolejne przebudowy dotyczyły wymiana dachu ceramicznego na blaszany w XIX w. i dodanie na fryzie inicjałów F.K. - od Franciszka Kielera, właściciela domu w XIX w. Przed 1800 r. wzniesiono oficynę południową i 2-piętrowy dom od Koziej, nadbudowany do 3 pięter przed 1889 r. Przed 1939 r. "na dole" (w piwnicy?) kamienicy od ...
Między 1768 r. a 1774 r. (niewykluczone, że z wykorzystaniem murów poprzedniego budynku albo wręcz jego przebudowa) wzniesiono 2-piętrową kamienicę z dachem łamanym z facjatami. Kolejne przebudowy dotyczyły wymiana dachu ceramicznego na blaszany w XIX w. i dodanie na fryzie inicjałów F.K. - od Franciszka Kielera, właściciela domu w XIX w. Przed 1800 r. wzniesiono oficynę południową i 2-piętrowy dom od Koziej, nadbudowany do 3 pięter przed 1889 r. Przed 1939 r. "na dole" (w piwnicy?) kamienicy od Krakowskiego Przedmieścia mieściła się piwiarnia "Pod Niedźwiedziem", na parterze restauracja (przed 1937 r.), a na piętrze skład pianin i fortepianów M. Fibigera. Zniszczona we wrześniu 1939 r. - ruiny zostały rozebrane do fundamentów w czasie wojny. Odbudowana w latach 1950-51 według projektu zespołu pod kierunkiem. Teodora Burszego (Anna Boye-Guerquin, Jan Idzikowski, Władysław Witkowski, Wanda Netto, Franciszek Kumant) jako część osiedla ZOR Krakowskie Przedmieście. Kamienicę frontową odbudowano z wiernym odtworzeniem elewacji. Od Koziej zaprojektowano dwie nowe kamienice, 2- i 3-piętrową. Na miejscu oficyny zaprojektowano zieleniec. Za .

Samochód prezydenta Ignacego Mościckiego przejeżdża w asyście ...
    Ruiny kamienic nr (od lewej) 67, 69 i 71 przy Krakowskim Przedmieściu ...