Przystanek kolejowy Wrocław Różanka Wąskotorowy (nie istnieje)

Rosenthal (1898-1930), Breslau Rosenthal Klbf, Wrocław Różan Wąskotorowy (1945 r.),

Przystanek Różanka zlokalizowano w pobliżu bocznicy normalnotorowej odchodzącej od stacji Sołtysowice do młyna, cegielni i cukrowni w Różance (obecnie jest to bocznica na linii Jelcz-Miłoszyce - Wrocław Osobowice). Około 100 metrów przed przystankiem odchodziła również do magazynów cukrowni i młyna bocznica wąskotorowa, która dochodziła aż do dzisiejszej ul. Chorwackiej . Za przystankiem Różanka (ok. 700 m) znajdowała się ładownia Różanka (do ...
Przystanek Różanka zlokalizowano w pobliżu bocznicy normalnotorowej odchodzącej od stacji Sołtysowice do młyna, cegielni i cukrowni w Różance (obecnie jest to bocznica na linii Jelcz-Miłoszyce - Wrocław Osobowice). Około 100 metrów przed przystankiem odchodziła również do magazynów cukrowni i młyna bocznica wąskotorowa, która dochodziła aż do dzisiejszej ul. Chorwackiej . Za przystankiem Różanka (ok. 700 m) znajdowała się ładownia Różanka (do ok. 1920 r.), gdzie dostarczano płody rolne z okolic Trzebnicy i odbierano cukier.

Nazwa Wrocław Różan Wąskotorowy obowiązuje już w wykazie stacji z 1945 roku. Do rozkładu jazdy lato 1949 r. w tabeli i spisie alfabetycznym stacji i przystanków wydrukowana jest nazwa Wrocław Różan W(ąsk.). Następnie pojawia się w tabeli nazwa Wrocław Różanka W., ale w spisie alfabetycznym nadal widzimy tę pierwszą nazwę. Przyjęto zmianę tej nazwy na rok 1949. Przystanek zlikwidowano 27 maja 1967 r. (jak i cały odcinek Wrocław - Trzebnica).

Przystanek kolejowy Wrocław Różanka Wąskotorowy (nie istnieje) na innych fotografiach