Ośrodek wczasowo-kolonijny Delfin

Ośrodek wczasowo-kolonijny "Delfin" w Jastrzębiej Górze został wybudowany przez Kopalnię Węgla Kamiennego "Thorez" w Wałbrzychu dla pracowników tej kopalni i ich rodzin. Zlokalizowano go w bezpośrednim sąsiedztwie Lisiego Jaru - wąwozu o długości 350 metrów i głębokości do 50 metrów biegnącego od ulicy Rozewskiej w kierunku Bałtyku, stąd często był nazywany "ośrodkiem w Lisim Jarze". Obecnie ośrodek nie istnieje - został wyburzony przed rokiem 2009. Wcześniej przez pewien czas był w rękach prywatnych. ...

Jastrzębia Góra. Ośrodek Delfin i fragment plaży.
    Lisi Jar, ośrodek wczasowo-kolonijny kopalni węgla kamiennego ...