Kościół św. Antoniego Padewskiego

Budowla powstała w 1882 roku jako kościół ewangelicki dla powstałej gminy luterańskiej. Poświęcony został w dniu 2 października tego samego roku. Po 1945 roku świątynia została przejęta przez katolików i poświęcona w dniu 12 czerwca 1946 roku. Początkowo był to kościół pomocniczy parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa. W dniu 24 sierpnia 1999 biskup Marian Gołębiewski utworzył nową parafię św. Antoniego Padewskiego, obejmującą część miasta i kilka wiosek. Tym samym, świątynia awansowała do roli ...
Budowla powstała w 1882 roku jako kościół ewangelicki dla powstałej gminy luterańskiej. Poświęcony został w dniu 2 października tego samego roku. Po 1945 roku świątynia została przejęta przez katolików i poświęcona w dniu 12 czerwca 1946 roku. Początkowo był to kościół pomocniczy parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa. W dniu 24 sierpnia 1999 biskup Marian Gołębiewski utworzył nową parafię św. Antoniego Padewskiego, obejmującą część miasta i kilka wiosek. Tym samym, świątynia awansowała do roli samodzielnego kościoła parafialnego.

Krzyż Wielkopolski, kartka pocztowa typu Gruss. Stacja kolejowa, ...
    Szkoła i kościół przy ulicy Sikorskiego w Krzyżu Wielkopolskim