Kładka (rz. Pilca / Wałecka Aleja Gwiazd)

Trasa spacerowa – Wałecka Aleja Gwiazd

Aleja Gwiazd Sportu znajduje się we wschodniej części Wałcza nad jeziorem Raduńskim. Trasa rozpoczyna się w pobliżu Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji i jest częścią nadjeziornej promenady. Aleja Gwiazd Sportu powstała w roku 2013 w ramach projektu „Turystyczne zagospodarowanie nabrzeża jeziora Raduń w Wałczu". Była to jedna z inwestycji miejskich z okazji 710. rocznicy nadania miastu praw miejskich. Spacerując po Alei można nie tylko oglądać wmurowane w chodnik metalowe płytki, z których każda ...
Aleja Gwiazd Sportu znajduje się we wschodniej części Wałcza nad jeziorem Raduńskim. Trasa rozpoczyna się w pobliżu Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji i jest częścią nadjeziornej promenady. Aleja Gwiazd Sportu powstała w roku 2013 w ramach projektu „Turystyczne zagospodarowanie nabrzeża jeziora Raduń w Wałczu". Była to jedna z inwestycji miejskich z okazji 710. rocznicy nadania miastu praw miejskich. Spacerując po Alei można nie tylko oglądać wmurowane w chodnik metalowe płytki, z których każda poświęcona jest kolejnemu sportowcowi, ale i przeczytać informację o gwiazdach sportu na tablicach umieszczonych na krawędzi alei. Ozdobą Alei Gwiazd Sportu jest duży okrąg, wykonany z barwnej kostki brukowej, w który została wpisana sześcioramienna gwiazda z herbem miasta. Po okręgu biegnie napis: Wałecka Aleja Gwiazd Sportu. Wśród sportowców uhonorowanych własnymi tablicami znaleźli się m.in.: Winand Osiński, Jan Mulak, Alojzy Graj, Zdzisław Krzyszkowiak, Jerzy Chromik, Stanisław Ożóg, Kazimierz Zimny, Marian Jochman, Witold Baran, Zbigniew Makomaski, Zbigniew Orywał, Lech Boguszewski, Stanisław Lewandowski, Marian Matłoka i wielu innych sławnych sportowców, którzy urodzili się lub trenowali w Wałczu.