Kościół świętych Mikołaja i Stanisława Kostki (dawny)

Dzieje Wieńca liczą ponad 800 lat, zaś parafii w tej wsi nie mniej niż 700. Kolejne trzy świątynie służące wiernym były konstrukcjami drewnianymi. Niszczyły je pożary kolejno w latach 1356, 1560 i 1733. Czwarta świątynia, również drewniana, nie padła łupem pożogi, ale została w 1880 r. zastąpiona murowaną (Kościół świętych Mikołaja i Stanisława Kostki) dzięki zaangażowaniu parafian z proboszczem i właścicielem dóbr ziemskich. Niestety, Niemcy wysadzili ją w powietrze w 1941 r., tak że po wojnie parafianie ...
Dzieje Wieńca liczą ponad 800 lat, zaś parafii w tej wsi nie mniej niż 700. Kolejne trzy świątynie służące wiernym były konstrukcjami drewnianymi. Niszczyły je pożary kolejno w latach 1356, 1560 i 1733. Czwarta świątynia, również drewniana, nie padła łupem pożogi, ale została w 1880 r. zastąpiona murowaną (Kościół świętych Mikołaja i Stanisława Kostki) dzięki zaangażowaniu parafian z proboszczem i właścicielem dóbr ziemskich. Niestety, Niemcy wysadzili ją w powietrze w 1941 r., tak że po wojnie parafianie musieli wznieść ją na nowo na pozostałych fundamentach. Kościół oddano do użytku w 1964 r. Neogotycki ołtarz główny z obrazem Przemienienia Pańskiego pochodzi z katedry włocławskiej.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Kościół świętych Mikołaja i Stanisława Kostki