Kościół św. Bartłomieja Apostoła (stary)

Kościół św. Bartłomieja Apostoła

Neogotycki kościół św. Bartłomieja Apostoła w Domaniewicach budowany był w latach 1910-21.
Jednak miejscowa parafia erygowana została już w wieku XIV, na pewno przed 1359 r. przez arcybiskupa gnieźnieńskiego Jarosława Bogorię Skotnickiego. Pierwszy, drewniany kościół, stanął w roku 1357.
Spłonął on na początku XVI stulecia, a nowa świątynia powstała w 1525 r. dzięki księdzu Trojanowi ze Śleszyna. Konsekracji dokonał abp Jan Łaski.
W 1715 r. kościół został przebudowany, ale dwa stulecia później ...
W 1715 r. kościół został przebudowany, ale dwa stulecia później – z powodu fatalnego stanu konstrukcji – rozebrany (1919 r.) Wcześniej jednak, bo w 1910 r., obok starego kościoła zaczął powstawać nowy, w obecnym kształcie, zaprojektowany przez J.P. Dziekońskiego. 5 maja 1921 r. świątynię konsekrował bp Stanisław Gall.
Trójnawowe, halowe wnętrze kościoła utrzymane jest w stylu neogotyckim a elewacje w stylu neorenesansowym. W ołtarzu głównym znajduje się obraz patrona kościoła św. Bartłomieja i obraz Zwiastowanie N.M.P. Dwa ołtarze boczne dedykowane są św. Wojciechowi i św. Annie.