Jezioro Lubie

Grosser Lübbe See

Lubie – jezioro położone na południowy wschód od miejscowości Drawsko Pomorskie w województwie zachodniopomorskim, w powiecie drawskim, w gminie Złocieniec. Jezioro znajduje się na obszarze trzech mezoregionów: Pojezierzu Drawskim, Pojezierzu Wałeckim i zachodnia zatoka na Równinie Drawskiej.
Powierzchnia zwierciadła wody wynosi 1487,5 ha i znajduje się na wysokości 95,5 m n.p.m.
Głębokość jeziora wynosi do 46,2 m, długość 14,1 km. Na jeziorze znajduje się 5 wysp: Sołtysie, Rybaki, Kamieniec, ...
Głębokość jeziora wynosi do 46,2 m, długość 14,1 km. Na jeziorze znajduje się 5 wysp: Sołtysie, Rybaki, Kamieniec, Ptaszyniec i Wyspa Bezimienna. Południowy brzeg porasta Puszcza Drawska, przez jezioro Lubie przepływa Drawa.
Nad jeziorem leżą 3 miejscowości: Gudowo, Lubieszewo, Karwice oraz osada Błędno. Południowy brzeg jeziora (od strony Karwic) porastają Bory Karwickie, w których zlokalizowany jest Poligon Drawski - ta część jest niedostępna dla osób cywilnych.

Pałac Karwice i jezioro Lubie.
    Pałac w Karwicach