Pomnik Poległym i Pomordowanym Żołnierzom, Ofiarom Faszyzmu i Stalinizmu

Pomnik Braterstwa Broni

Proj. M. Zapolnik i R. Grodzki.

Centrum Świdwina stanowi obszerny prostokątny plac noszący dziś nazwę Konstytucji 3 Maja. To dawny rynek starego miasta, którego zabudowa została zniszczona przez sowieckich żołnierzy w marcu 1945 r. Dziś jego pierzeje tworzą powojenne bloki mieszkalne. Niemal pośrodku placu stoi okazały pomnik z wizerunkami twarzy dwóch żołnierzy. Pomnik przez lata sławił braterstwo broni polsko-radzieckie i upamiętniał żołnierzy poległych w walkach o Ziemię Świdwińską w dniach ...

Centrum Świdwina stanowi obszerny prostokątny plac noszący dziś nazwę Konstytucji 3 Maja. To dawny rynek starego miasta, którego zabudowa została zniszczona przez sowieckich żołnierzy w marcu 1945 r. Dziś jego pierzeje tworzą powojenne bloki mieszkalne. Niemal pośrodku placu stoi okazały pomnik z wizerunkami twarzy dwóch żołnierzy. Pomnik przez lata sławił braterstwo broni polsko-radzieckie i upamiętniał żołnierzy poległych w walkach o Ziemię Świdwińską w dniach 3-7 marca 1945 r.

Po upadku komunizmu pomnik poddano przeróbkom. Zniknęły radzieckie symbole i tablica z nazwiskami poległych Rosjan. Na froncie umieszczono nowy napis głoszący, że jest to pomnik Poległym i Pomordowanym Żołnierzom, Ofiarom Faszyzmu i Stalinizmu. Nad nim widnieje polski orzeł z przywróconą koroną na głowie. Otoczenie pomnika uporządkowano podczas rewitalizacji placu.

Świdwin. Pomnik Braterstwa Broni /1975, proj. M. Zapolnik i R. ...