SS Zofia

Statek w służbie Żeglugi Polskiej, po wojnie w barwach Żeglugi Gdańskiej, zbudowany w 1928 r. w Wielkiej Brytanii jako "Jadwiga". W 1939 r. przejęty przez Niemców i przebudowany na holownik o "Polyp".W 1946 r. rewindykowany przez Polskę i zatrudniony jako holownik "Wilk". W 1948 r. wrócił do "białej floty" jako "Anna". 26 lipca 1949 r. statek zatonął na Zatoce Gdańskiej po kolizji z tureckim statkiem "Odenis". 15 listopada tegoż roku podniesiony, następnie odremontowany i ponownie wdrożony do służby ...
Statek w służbie Żeglugi Polskiej, po wojnie w barwach Żeglugi Gdańskiej, zbudowany w 1928 r. w Wielkiej Brytanii jako "Jadwiga". W 1939 r. przejęty przez Niemców i przebudowany na holownik o "Polyp".W 1946 r. rewindykowany przez Polskę i zatrudniony jako holownik "Wilk". W 1948 r. wrócił do "białej floty" jako "Anna". 26 lipca 1949 r. statek zatonął na Zatoce Gdańskiej po kolizji z tureckim statkiem "Odenis". 15 listopada tegoż roku podniesiony, następnie odremontowany i ponownie wdrożony do służby jako "Halina", później "Zofia". W 1965 r. wycofany ze służby i oddany na złom w Elblągu.

SS Jadwiga
    SS Jadwiga przy przystani w Helu