Jezioro Ocypel

Grosse Occippel See, Wielki Ocypel

Ocypel – jezioro przepływowe w Polsce, na Kociewiu w kompleksie leśnym Borów Tucholskich, na obrzeżach wsi Ocypel w powiecie starogardzkim województwa pomorskiego (w gminie Lubichowo).
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 106,0 ha do 114,0 ha. Zwierciadło wody położone jest na wysokości 99,3 m n.p.m. lub 99,8 m n.p.m.. Średnia głębokość jeziora wynosi 6,7 m, natomiast głębokość maksymalna 40,0 m.
Podczas ostatnich 60. lat nastąpiło znaczne obniżenie poziomu wody w jeziorze ...
Podczas ostatnich 60. lat nastąpiło znaczne obniżenie poziomu wody w jeziorze (80 cm – 100 cm). Znajdują się tu trzy wyspy: Łysica, Ostrów i Snop. Wyspa Ostrów pełniła przed wojną rolę odosobnionego pastwiska i była połączona z lądem stałym prymitywnym promem tzw. Krowim.

Jezioro Ocypel. fot. K. Jabłoński. Biuro Wydawnicze "Ruch". Obieg ...
    Jezioro Ocypel.