Jezioro Lubowidzkie

kaszb. Jezoro Lëbòwidzczé, Grosser Luggewieser

Jezioro Lubowidzkie (kaszb. Jezoro Lëbòwidzczé) – przepływowe jezioro wytopiskowe na obszarze Pradoliny Redy-Łeby w powiecie lęborskim województwa pomorskiego. Charakteryzuje się rozwiniętą i zalesioną linią brzegową przechodzącą w pradolinne terasy.
Wschodni i część południowego brzegu jeziora należy do powiatu wejherowskiego i stanowi zarazem granicę między powiatem lęborskim i wejherowskim. Jezioro spełnia przede wszystkim funkcje rekreacyjno-turystyczne dla mieszkańców położonego na zachodzie ...
Wschodni i część południowego brzegu jeziora należy do powiatu wejherowskiego i stanowi zarazem granicę między powiatem lęborskim i wejherowskim. Jezioro spełnia przede wszystkim funkcje rekreacyjno-turystyczne dla mieszkańców położonego na zachodzie Lęborka (kąpielisko sezonowe).

Ogólna powierzchnia: 158,2 ha, maksymalna głębokość: 15,6 m.

Nazwa jeziora pochodzi od staropolskiego imienia Lubowid.

Nad wschodnim brzegiem jeziora od stycznia do marca 1945 roku przetrzymywano w barakach więźniarki narodowości żydowskiej obozu koncentracyjnego Stutthof. Zginęło lub zmarło 40 osób.

Nazwa Jezioro Lubowidzkie funkcjonuje od 1949 roku, kiedy to została zmieniona z poprzedniej niemieckiej nazwy Luggewieser See.

Przez jezioro przepływa Węgorza dopływ rzeki Łeby. Jezioro Lubowidzkie połączone jest 500 m kanałem z Jeziorem Lubowidzkim Małym.

Lubowidz. Jezioro Lubowidzkie i zajazd Kaszubski.