Schronisko Jiráskova chata (CZ)

Pierwsze schronisko postawiono tutaj w 1895 ze środków Klubu českých turistů, jednakże już po kilkunastu lat użytkowania okazało się być zbyt małe i wymagana była jego kapitalna przebudowa. Obecne schronisko pochodzi z przebudowy dokonanej w latach 1921-1923 według projektu, z roku 1912, wykonanego przez słowackiego architekta – Dušana Jurkoviča. Zburzono wówczas stare schronisko z wieżą widokową, w którego miejsce powstała obecnie stojąca budowla. Otwarcie nastąpiło w dniu św. Wacława, 28 października ...
Pierwsze schronisko postawiono tutaj w 1895 ze środków Klubu českých turistů, jednakże już po kilkunastu lat użytkowania okazało się być zbyt małe i wymagana była jego kapitalna przebudowa. Obecne schronisko pochodzi z przebudowy dokonanej w latach 1921-1923 według projektu, z roku 1912, wykonanego przez słowackiego architekta – Dušana Jurkoviča. Zburzono wówczas stare schronisko z wieżą widokową, w którego miejsce powstała obecnie stojąca budowla. Otwarcie nastąpiło w dniu św. Wacława, 28 października 1923 roku, a miejscu temu nadano imię okolicznego poety Aloisa Jiráska. Fundusze na przebudowę pozyskano od darczyńców, których upamiętniono w kamieniach wmurowanych w obejście schroniska (kamień węgielny nowego schroniska postawiono 10 lipca 1921). W roku 2002 schronisko przeszło kolejny remont i zostało przystosowane do celów restauracyjno-noclegowych, z restauracją na 70 osób i pokojami noclegowymi na ok. 45 osób.

Chata Jiraska (cz. Jiráskova chata) – schronisko turystyczne z ...