Terminal kontenerowy DCT Gdańsk

Kapitanat Portu Północnego
Latarnia morska

Portowa Straż Pożarna Florian

Port Północny

Port Północny – część portu morskiego Gdańsk, leżąca bezpośrednio nad Zatoką Gdańską. Przeładowuje się tu głównie ładunki masowe, węgiel i ropę naftową oraz kontenery. Jest to stosunkowo nowoczesna, głębokowodna (do 15 m zanurzenia) część portu zbudowana w latach 1970–1975 razem z Rafinerią Gdańską, z którą jest połączona rurociągiem. W 1984 roku została tam zbudowana obecnie najmłodsza w Polsce latarnia morska. W 2007 ukończono budowę pierwszego głębokowodnego terminalu kontenerowego DCT Gdańsk. ...
Komunikacja drogowa odbywa się Trasą Sucharskiego, która od 2012 r. usprawniła dojazd ze wschodu i południa (w miejsce dotychczasowej, jednojezdniowej ul. Sucharskiego), łącząc port – poprzez Południową obwodnicę Gdańska – z autostradą A1 oraz Trasa Słowackiego (z tunelem pod Martwą Wisłą), który od 2016 r. zapewnia dojazd z zachodu. Za

Port Północny. Skan z "Kalendarza Przyjaciółki" 1976r.
    Statek „Uniwersytet Wrocławski” w Porcie Północnym fot. Janusz ...