Pałac Łankiejmy (dawny)

Schloss Langheim

Majątek w dawnym dystrykcie Rastenburg (pol. Kętrzyn) niedaleko miejscowości Korsze (niem. Korschen) nabył w 1728 r. Polski pułkownik Heinrich Wilhelm von der Groeben (1657 - 1729). Samo miejsce zostało założone w 1367 roku. Po śmierci Heinricha Wilhelma w 1729 r. Majątek przeszedł na fundację, aby uniknąć sporów spadkowych między czterema synami. Jako jeden z ostatnich zamków w Prusach Wschodnich, pałac został zbudowany jako zespół barokowy, ale w stylu klasycystycznym w 1805 roku według projektów ...
Majątek w dawnym dystrykcie Rastenburg (pol. Kętrzyn) niedaleko miejscowości Korsze (niem. Korschen) nabył w 1728 r. Polski pułkownik Heinrich Wilhelm von der Groeben (1657 - 1729). Samo miejsce zostało założone w 1367 roku. Po śmierci Heinricha Wilhelma w 1729 r. Majątek przeszedł na fundację, aby uniknąć sporów spadkowych między czterema synami. Jako jeden z ostatnich zamków w Prusach Wschodnich, pałac został zbudowany jako zespół barokowy, ale w stylu klasycystycznym w 1805 roku według projektów Davida Gilly'ego. Spłonął doszczętnie podczas marszu Armii Czerwonej w 1945 roku. Ostatnim właścicielem na Langheim był Georg von der Groeben (1897-1951).
Źródło

Panorama wsi Łatkiejmy, na prawo pałac.