Bazylika Świętych Apostołów Piotra i Pawła

Bazylika Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu – zabytkowy, murowany kościół z czerwonej cegły, wybudowany w latach 1896-1903, w stylu neogotyckim, na planie krzyża łacińskiego. Ma dwuwieżową fasadę, dwie mniejsze wieżyczki po bokach prezbiterium oraz wieżyczkę na sygnaturkę na skrzyżowaniu naw. Jest to kościół trójnawowy w układzie bazylikowym z transeptem, z wnętrzem dzielonym przez cztery pary filarów, podtrzymujących sklepienie. Nad portalami wejściowymi w fasadzie oraz w ścianach szczytowych ...
Bazylika Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu – zabytkowy, murowany kościół z czerwonej cegły, wybudowany w latach 1896-1903, w stylu neogotyckim, na planie krzyża łacińskiego. Ma dwuwieżową fasadę, dwie mniejsze wieżyczki po bokach prezbiterium oraz wieżyczkę na sygnaturkę na skrzyżowaniu naw. Jest to kościół trójnawowy w układzie bazylikowym z transeptem, z wnętrzem dzielonym przez cztery pary filarów, podtrzymujących sklepienie. Nad portalami wejściowymi w fasadzie oraz w ścianach szczytowych transeptu umieszczone są ceglane rozety wypełnione witrażami. W 1904 roku na placu przed kościołem została postawiona figura Matki Bożej Niepokalanie Poczętej.

Projektantem świątyni był Hugon Kuder.

Zawiercie. Bazylika Świętych Apostołów Piotra i Pawła.