Zdjęcia niezidentyfikowane (Szczytna), Szczytna
Hellrid: AB1927: Linke August, Fleischermstr. (na pewno Szczytna).
Hellrid: Zgodnie z mapą, dom strzelecki znajdował się powyżej budynku
Reklamy i ogłoszenia, Radków
Hellrid: AB1927: Schoelpert Karl, Malermstr., Friedrichstrasse (bez numeru), ob. Wąska.
Hellrid: To samo co:
Hellrid: AB1927: Gebauer Richard, Inh. Paul Gebauer, Konditorei, Ring 12-13, numeracja obecna jednakowa.
Hellrid: Franz Zimmer, Braunauerstrasse 32 = Grunwaldzka 32 (zgodnie z mapą).

krzych[k]
LukaszGrzelik

Theodor Donat założyciel - RGV
Autor: maras°, Data dodania: 2019-09-30 12:14:10, Aktualizacja: 2019-09-30 19:34:33, Odsłon: 1663

Theodor Donat wpadł na pomysł założenia w tutejszej okolicy Związku Towarzystwa Gór Karkonoszy – RGV, podczas powrotu pociągiem z wystawy rybnej.

Theodor Donat wpadł na pomysł założenia w tutejszej okolicy Związku Towarzystwa Gór Karkonoszy RGV, podczas powrotu pociągiem z wystawy rybnej. Jadąc przez Lubań, Jelenią Górę do Mysłakowic, poznał i zaprzyjaźnił się z małżeństwem Schaffer z Gottesberg. Schaffer, zwrócił mu uwagę na ubóstwo turystyczne w tych okolicach i opowiedział mu o związkach które zostały założone w Alpach. Zajmują się one turystyką, budową schronisk i górskich dróg, stawiają drogowskazy, a wszystko to na swój koszt. Myśl, aby to samo zrobić w Karkonoszach nie dawała mu już spokoju. W pewnej gospodzie przeczytał w gazecie o budowie wieży widokowej koło Drezna. Zaraz napisał do przewodniczącego tamtejszego związku, z prośbą o przesłanie mu statutu. Po kilku dniach otrzymał upragniony statut oraz zachętę do dalszej działalności. Dnia 1 czerwca 1880 roku napisał list do księcia Reuss (Głównego Radcy Okręgowego w Jeleniej Górze), z prośbą o pozwolenie założenia takiej organizacji. Napisał również broszurę pt. Cele i środki Związku Towarzystwa Karkonoskiego. Po wydaniu jej, napisał list do burmistrza Jeleniej Góry Bassenge, aby zechciał zostać przewodniczącym Komitetu Założycielskiego Związku Towarzystwa Karkonoskiego. Usiłował również zaangażować głównego właściciela Karkonoszy hrabiego von Schaffgotscha oraz jego urzędników. Dnia 7 czerwca 1880 roku w Posłańcu Karkonoskim ukazała się notatka...”Wszyscy panowie zainteresowani Związkiem Karkonoskim, proszeni są o stawienie się w piątek dnia 9 lipca o godzinie 8 wieczorem, w restauracji Schrmanna, celem omówienia i założenia związku”... Na zebraniu utworzono Komisję składającą się z panów: Bassengo, Fieck, Semper, Wieluf i Donat. Jej zadaniem było opracować tymczasowy statut. W kilka dni później, grupa ta składała już się z 47 członków z tutejszej okolicy i innych części Śląska. Podpisano odezwę do zachęcenia dalszych ochotników. Dnia 1 sierpnia 1880 roku wybrano Zarząd, który składał się wyłącznie z mieszkańców Jeleniej Góry. W dwa dni później T. Donat utworzył pierwszą sekcje w Erdmannsdorf Mysłakowicach, która zaraz zdobyła aż 51 członków. Na jej czele stanął T. Donat, a pomogli mu jego przyjaciele: Schweicer, Colmann, Baum, Wittwer i Gunther. Postawili sobie za cel aby ich sekcja RGV, we wszystkim była najlepsza i zawsze pozostawała na czele RGV, ciągle również starali się o nowych członków. Dnia 29 grudnia 1884 r. czyli po 4 latach prowadzenia związku i gazety Wędrowiec, T. Donat został zaatakowany przez swoich przeciwników. Niesłuszne oskarżenia bardzo go zraniły, dlatego postanowił zrzec się stanowiska naczelnego redaktora tygodnika wędrowiec. W istocie chodziło o to, aby Donata pozbawić dochodów oraz usunąć z intratnego stanowiska w gazecie. Była to zemsta dr Zachariasa za ośmieszenie go przez Donata w wydawanym tygodniku. W ciągu 10 lat działania RGV w Mysłakowicach tj. od 1880 1890 r. czyli do śmierci T. Donata, ich zadaniem było stworzyć tyle, ile jest w ich możliwościach finansowych:
1.Zakupienie dwóch wielkich panoram Karkonoszy, z których jedna przez wiele lat wywieszona była na dworcu kolejowym w Gerlitz, zaś druga znajdowała się też na dworcu kolejowym w Kreug. 2.Literacka propaganda o tutejszych górach Karkonosze i okolice. W tym celu wydano książkę o historii tutejszej miejscowości, jak również artykuły w dużych gazetach o Karpnikach, Bukowcu i Mysłakowicach.
3.Utworzenie stypendiów wakacyjnych podróży.
4.Utworzenie obszernego zbioru materiałów tutejszych gór, które wzbogacane przez drogocenne darowizny ze strony członków grupy, zostały przekazane do Muzeum w Jeleniej Górze.
5.Wszelkie wydatki pokrywała grupa ze swoich składek.

Historia i dokonania RGV kalendarium.

1880 Dnia 1 sierpnia z inicjatywy Theodora Donata powstało w Jeleniej Górze Towarzystwo Karkonoskie RGV. Pierwszym przewodniczącym został burmistrz Bassenge.

1881 Dnia 26 lipca odbyło się pierwsze spotkanie RGV z austriackim Towarzystwem w schronisku Petrowka. Dnia 3 lipca ukazał się pierwszy numer czasopisma związkowego Wędrowiec w Karkonoszach. Głównym redaktorem został T. Donat. RGV rozpoczyna budowę drogi na grzbiecie Karkonoszy od schroniska na Hali Szrenickiej do schroniska na Śnieżnych Kotłach. Budowa zostanie ukończona w 1884 r. po osiągnięciu podnóża Śnieżki.

1885 Wraz z ukazaniem się 36 numeru czasopisma „Wędrowiec”, T. Donat rezygnuje ze stanowiska redaktora naczelnego, po nim zostaje dr Scholz.

1886 Grupy z Wrocławia i Jeleniej Góry fundują i umieszczają na skale koło Wodospadu Podgórnej, tablicę pamiątkową ku czci malarza Adolfa Dlesrela. Grupy z Goerlitz i Forst organizują pierwsze wycieczki szkolne, rozpoczynając działalność schronisk młodzieżowych.

1888 Z ukazaniem się 74 numeru czasopisma „Wędrowiec” dr Scholz rezygnuje ze stanowiska redaktora naczelnego gazety.

1889 Rozpoczyna się układanie pomostów przy Wodospadzie Kamieńczyka. Na Zielone Świątki otwarto schronisko Księcia Henryka w pobliżu Słonecznika nad Wielkim Stawem. Dnia 2 czerwca otwarto muzeum RGV w jednej z sal Królewskiego Gimnazjum w Jeleniej Górze.

1890 Ukończenie budowy pomostów przy Kamieńczyku. Wrocławska grupa RGV urządza pomiędzy schroniskiem Bronka Czecha, a Słonecznikiem nad Wielkim Stawem Plac Theodora Donata dla uczczenia pamięci założyciela RGV, staje tam kamienna ława otoczona świerkami. W tym roku umiera T. Donat.

1892 Powstają pierwsze schroniska młodzieżowe RGV w Piechowicach i Bierutowicach. Grupa lokalna ze Świeradowa buduje na Stogu Izerskim drewnianą wieżę widokową, zniszczona po 5 latach przez wichurę.

1893 Dnia 23 lipca odsłonięto pomnik poświęcony T. Donatowi, na wcześniej przygotowanym placu. Pomnik składa się z 68 elementów kamiennych podarowanych przez działajacych wtedy 69 grup lokalnych. Na szczycie znajduje się kamień pierwotny z napisem Plac Donata. Grupa lokalna RGV z Wrocławia. 1890 r. Po stronie północnej umieszczona zostaje tablica murowana z napisem Pamięci założycieli RGV Theodora Donata i Emila Fleka RGV.

1896 W domu L. Schultza w Jeleniej Górze przy ul. 1 Maja w 4 pokojach otwarte zostaje nowe muzeum RGV.

1900 Dnia 5 lipca następuje otwarcie stacji meteorologicznej wspieranej przez RGV.

1905 W dniu 14 czerwca otwarta została wybudowana przez RGV Droga Jubileuszowa na Śnieżkę droga prowadząca wokół góry.

1914 Otwarto nowe muzeum w Jeleniej Górze.

1922 W lipcu otwarto schronisko młodzieżowe RGV na Hali Szrenickiej.

1924 Dnia 25 października otwarto wybudowane przez RGV schronisko na Stogu Izerskim.

1927 Dnia 1 czerwca utworzona została Straż Górska.Jej zadaniem jest ochrona gór przed szkodami, ochrona flory i fauny oraz dbanie o dobre tradycje turystyczne. Dnia 28 sierpnia nastąpiło otwarcie schroniska młodzieżowego obok Bronka Czecha.

1937 W Chełmsku Śląskim w obecności córki T. Donata odsłonięto pamiątkowy kamień z napisem Plac T. Donata , wyprawa górska 1937 r.

1943 Wydawanie czasopisma „Wędrowiec Karkonoski” zostaje wstrzymane.

1945 Zostaje wstrzymana działalność Towarzystwa RGV, która po 5 latach zostaje wznowiona, ale tym razem w Niemczech na nowym już terenie.

2000 W Goerlitz odbyła się uroczystość 120 rocznicy powstania Towarzystwa RGVE.

Emil Pyzik na podstawie czasopisma „Skarbiec Ducha Gór” nr 3 z 2005 r.