Kaplica św. Marii Magdaleny (Szaniawskich)

Kaplica św. Marii Magdaleny (Szaniawskich) znajduje się po południowej stronie kościoła i przylega do jego zachodniej ściany. W rokokowym ołtarzu znajduje się obraz Marii Magdaleny z II połowy XVII wieku. Po obu stronach ołtarza stoją rzeźby św. Marty i św. Łazarza. W kaplicy naprzeciw ołtarza znajduje się obraz przedstawiający pożar Lublina w 1719 roku, namalowany około 1740 roku. Obraz ten jest jednym z najważniejszych źródeł ikonograficznych przedstawiających Lublin w XVIII wieku. Miasto ukazane ...
Kaplica św. Marii Magdaleny (Szaniawskich) znajduje się po południowej stronie kościoła i przylega do jego zachodniej ściany. W rokokowym ołtarzu znajduje się obraz Marii Magdaleny z II połowy XVII wieku. Po obu stronach ołtarza stoją rzeźby św. Marty i św. Łazarza. W kaplicy naprzeciw ołtarza znajduje się obraz przedstawiający pożar Lublina w 1719 roku, namalowany około 1740 roku. Obraz ten jest jednym z najważniejszych źródeł ikonograficznych przedstawiających Lublin w XVIII wieku. Miasto ukazane jest w widoku od północy.

Ołtarz św. Marii Magdaleny w Kaplicy Szaniawskich.