Szkoła Podstawowa nr 114 im. prof. Jana Dembowskiego

Budynek szkolny oddano do użytku w 1961 r. Uroczyste nadanie szkole imienia prof. Jana Dembowskiego wybitnego biologa związanego z Łodzią odbyło się w 1964 roku. Placówka otrzymała wtedy nowy sztandar ufundowany przez rolników z Zarzewa. Początkowo była to jednozmianowa szkoła, do której uczęszczały dzieci z okolicznych domów. W połowie lat siedemdziesiątych rozpoczęto budowę osiedla mieszkaniowego Widzew Wschód. Uczniów przybywało. Jako jedyna placówka tej okolicy szkoła pracowała na trzy zmiany ...
Budynek szkolny oddano do użytku w 1961 r. Uroczyste nadanie szkole imienia prof. Jana Dembowskiego wybitnego biologa związanego z Łodzią odbyło się w 1964 roku. Placówka otrzymała wtedy nowy sztandar ufundowany przez rolników z Zarzewa. Początkowo była to jednozmianowa szkoła, do której uczęszczały dzieci z okolicznych domów. W połowie lat siedemdziesiątych rozpoczęto budowę osiedla mieszkaniowego Widzew Wschód. Uczniów przybywało. Jako jedyna placówka tej okolicy szkoła pracowała na trzy zmiany od 7.30 do 19.00.

"W Szkole Podstawowej nr 114 im. prof. Jana Dembowskiego w Łodzi ...