Pieta

Bruno Tschötschel

Bruno Tschötschel (ur. 29 marca 1874 w Świebodzicach, zm. 24 czerwca 1941 we Wrocławiu) – niemiecki rzeźbiarz, tworzący we Wrocławiu.
Studiował w Królewskiej Szkole Sztuki i Rzemiosła Artystycznego we Wrocławiu.

Tworzył rzeźby w stylach nawiązujących do historycznych, art déco i modernistycznym przede wszystkim dla kościołów i klasztorów katolickich na Śląsku. Był też konserwatorem zabytków sztuki. Pozostawił po sobie blisko 200 realizacji, które przetrwały II wojnę światową. Zmarł w 1941 we ...

Tworzył rzeźby w stylach nawiązujących do historycznych, art déco i modernistycznym przede wszystkim dla kościołów i klasztorów katolickich na Śląsku. Był też konserwatorem zabytków sztuki. Pozostawił po sobie blisko 200 realizacji, które przetrwały II wojnę światową. Zmarł w 1941 we Wrocławiu, został pochowany na Cmentarzu Grabiszyńskim.

Artykuł Olimpii Konopki o artyście:

Pieta w kościele franciszkanów autorstwa Bruno Tschötschela.