Cmentarz wojenny nr 10 - Wola Cieklińska

Istnieje częściowo

Cmentarz wojenny nr 10 -– austriacki cmentarz z I wojny światowej, zaprojektowany przez Dušana Jurkoviča znajdujący się przy skrzyżowaniu dróg Gorlice-Żmigród i Jasło-Folusz w powiecie jasielskim, w gminie Nowy Żmigród. Jeden z ponad 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy wojennych zbudowanych przez Oddział Grobów Wojennych C. i K. Komendantury Wojskowej w Krakowie. Na cmentarzu pochowanych jest prawdopodobnie 141 żołnierzy poległych w grudniu 1914 roku:
64 Rosjan
77 Austriaków
64 Rosjan
77 Austriaków
Pierwotnie obiekt miał kształt prostokąta o powierzchni około 340 m² oraz 110 m² i usytuowany był po obu stronach drogi Folusz-Jasło. W obrębie cmentarza znajdował się pomnik z dwoma tablicami oraz 12 grobów pojedynczych oraz 3 zbiorowe. Obecnie na jego miejscu stoi niewielki pomnik wybudowany z kamieni z oryginalnego pomnika z tablicą pamiątkową i inskrypcją:
"Obca Wam była ziemia, na której walczyliście,
teraz Was obejmuje i jest Waszą Matką."