MENU
Restauracja Babinicz w Szczawnie-Zdroju.

Dodał: Tony° - Data: 2019-09-16 00:00:28 - Odsłon: 972
15 września 2019


W latach 70. obory dawnego PGR zostały zamienione na stajnie, w których powstała filia Stada Ogierów Książ. W latach 80. z części stajni wydzielono pomieszczenia w których powstała restauracja Babinicz - nazwą nawiązująca do sienkiewiczowskiego bohatera Potopu Andrzeja Kmicica. Specyfiką miejsca były loże z końskich boksów. Obiekt z różnymi perypetiami i pod różnymi zarządami istniał do początku 2010 roku, kiedy został zamknięty i wystawiony na sprzedaż w ramach likwidacji częściwo państwowej spółki Rivendell. W 2013 r. obiekt nabyło małżeństwo Tomaszewskich, którzy w imponującym tempie i przy sporych nakładach przywrócili restaurację oraz otaczający kompleks ponownie do życia oferując obecnie najwyższą jakość gastronomii. (moose)

Zdjęcia kompleksu i wnętrz obiektu na fotoblogu p. Marty Błaszczyk

  • /foto/194/194433m.jpg
    1910 - 1915
  • /foto/405/405781m.jpg
    1977
  • /foto/9142/9142676m.jpg
    1997
  • /foto/251/251372m.jpg
    2008
  • /foto/3792/3792118m.jpg
    2011
  • /foto/3368/3368385m.jpg
    2011
  • /foto/4970/4970683m.jpg
    2014
  • /foto/4970/4970780m.jpg
    2014
  • /foto/4970/4970804m.jpg
    2014
  • /foto/5231/5231644m.jpg
    2015
  • /foto/5231/5231649m.jpg
    2015
  • /foto/5645/5645082m.jpg
    2015
  • /foto/5500/5500123m.jpg
    2015
  • /foto/8058/8058107m.jpg
    2019
  • /foto/9192/9192055m.jpg
    2020
  • /foto/9192/9192166m.jpg
    2020
  • /foto/9350/9350476m.jpg
    2021
  • /foto/9350/9350477m.jpg
    2021
  • /foto/9350/9350478m.jpg
    2021

Tony°

Poprzednie: Jezioro Wydmińskie Strona Główna Następne: ul. Wzgórze


Petroniusz | 2020-03-29 20:19:06
Projekt z roku 1978 przewidywał adaptację tej ówczesnej stajni z siodlarnią na klubo-kawiarnię - jednokondygnacyjny obiekt z antresolą i poddaszem nieużytkowym, niepodpiwniczony, z dachem dwuspadowym krytym dachówką. Zasadnicza (nowa) funkcja obiektu to bar kawowy, samoobsługowy, produkujący i sprzedający napoje gorące i zimne oraz wyroby cukiernicze, przewidziany na 50 miejsc konsumpcyjnych, obsługiwany przez 2 barmanki. Oprócz sali i bufetu miała tu również powstać okresowo użytkowana sala bankietowa.