Zapora w Wapienicy im. Ignacego Mościckiego

Jezioro Wielka Łąka (Wapienickie)

Jezioro Wielka Łąka w Wapienicy położone jest w urokliwej Dolinie Wapienicy w Beskidzie Śląskim, w jednej z dzielnic Bielska Białej.
Jezioro powstało na skutek spiętrzenia wody podczas budowy zapory na rzece Wapiennica. Głębokość jeziora sięga do 22 m, a położone jest na wysokości 478 m n.p.m. Jeziorko jest ogrodzone, ponieważ jest strefą ochrony sanitarnej, tzn. zbiornik ten przeznaczono do poboru wody w celach konsumpcyjnych, a więc jest niedostępny dla ludzi, zwierząt czy uprawiania sportów wodnych. ...
Jezioro powstało na skutek spiętrzenia wody podczas budowy zapory na rzece Wapiennica. Głębokość jeziora sięga do 22 m, a położone jest na wysokości 478 m n.p.m. Jeziorko jest ogrodzone, ponieważ jest strefą ochrony sanitarnej, tzn. zbiornik ten przeznaczono do poboru wody w celach konsumpcyjnych, a więc jest niedostępny dla ludzi, zwierząt czy uprawiania sportów wodnych. Ścisłej ochronie podlega cała dolina jak i spływające potoki, które zasilają zbiornik.

Zapora i jezioro w Wapienicy. Źródło: www.polona.pl, sygn.: DŻS ...
    Zalew i zapora im. Ignacego Mościckiego. Fot. H. Poddębski.