Jezioro Wielka Łąka (Wapienickie)

Zapora w Wapienicy im. Ignacego Mościckiego

Żydowski Potok

Rzeka Wapienica

Lobnitz

Wapienica – rzeka w Polsce o długości 20,6 km mająca swoje źródła na północnym stoku góry Stołów oraz na stoku Błatniej w Beskidzie Śląskim.

Uchodzi do rzeki Iłownicy. W jej górnym biegu, w Dolinie Wapienicy, w 1932 utworzono zaporę. Jezioro powstałe w wyniku wybudowania zapory nosi nazwę Jezioro Wielka Łąka. W zbiorniku żyją pstrągi a poniżej zbiornika głowacze. Wędkować można od źródeł do rzeki Iłownica, dozwolone przynęty sztuczne zgodnie z regulaminem PZW Katowice .

W górnym biegu (do sztucznego zbiornika) rzeka prowadzi wody I klasy czystości. Poniżej oczyszczalni ścieków "Beskidiana" prowadzi wodę III klasy czystości.

Średni spadek wynosi 22 m/km.
Prawy dopływ Wapienicy to Żydowski Potok.