Pomnik wojenny 1914-1918 (Witnica)

Ehrenmal

1925 r.

W rozwidleniu dzisiejszych ulic Sportowej i Cmentarnej stanął w 1925 r. okazały pomnik poświęcony poległym w I wojnie światowej mieszkańcom Vietz (Witnicy). Kiedy w 1945 r. urządzono w jego pobliżu jedną z wojennych nekropolii radzieckich, pokryte nazwiskami tablice inskrypcyjne zatynkowano, a umieszczonego pierwotnie na obelisku orła zastąpiono gwiazdą. Pod koniec lat 40. ciała żołnierzy ekshumowano i przeniesiono na tworzony właśnie cmentarz wojenny w Gorzowie Wlkp. Pomnik spolonizowano (usuwając ...
W rozwidleniu dzisiejszych ulic Sportowej i Cmentarnej stanął w 1925 r. okazały pomnik poświęcony poległym w I wojnie światowej mieszkańcom Vietz (Witnicy). Kiedy w 1945 r. urządzono w jego pobliżu jedną z wojennych nekropolii radzieckich, pokryte nazwiskami tablice inskrypcyjne zatynkowano, a umieszczonego pierwotnie na obelisku orła zastąpiono gwiazdą. Pod koniec lat 40. ciała żołnierzy ekshumowano i przeniesiono na tworzony właśnie cmentarz wojenny w Gorzowie Wlkp. Pomnik spolonizowano (usuwając gwiazdę). Aż do początku XXI w. pełnił rolę tzw. małej architektury parkowej.
Staraniem byłych i aktualnych mieszkańców Witnicy oczyszczono płaszczyzny inskrypcyjne oraz umieszczono nową tablicę z informacją, że jest to: „Pomnik niemieckich żołnierzy odsłonięty w roku 1925 poświęcony pamięci 241 mieszkańców Vietz, którzy oddali swe życie w I wojnie światowej”. Poniżej odtworzono zatarty napis z dawnej tablicy frontowej: „Swym poległym w wojnie synom/z wdzięcznością Gmina Vietz./Nie zasługuje na szacunek naród, który nie czci swych zmarłych”. Całości dopełnia grawerunek o treści: „Dawni mieszkańcy Vietz dziękują obecnym mieszkańcom Witnicy”.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Pomnik ofiar I wojny światowej w Witnicy