Jezioro Dobrąg

Debrong See

Dobrąg ma powierzchnię 108 ha. Długość zbiornika wynosi 1,77 km, szerokość natomiast 0,85 km. Głębokość średnia jeziora to 11,5 m, a maksymalna 27,9 m. Linia brzegowa jest słabo rozwinięta i ma długość 5,12 km. Zarośnięta jest przez trzcinę, sitowie i pałki, jedynie po południowo-wschodniej stronie roślinność ta nie występuje. Na przeważającej długości brzegi są wysokie, natomiast od północy niskie. Od strony południowej i zachodniej okolicę jeziora porastają lasy. Na wschodnim brzegu rosną drzewa, ...
Dobrąg ma powierzchnię 108 ha. Długość zbiornika wynosi 1,77 km, szerokość natomiast 0,85 km. Głębokość średnia jeziora to 11,5 m, a maksymalna 27,9 m. Linia brzegowa jest słabo rozwinięta i ma długość 5,12 km. Zarośnięta jest przez trzcinę, sitowie i pałki, jedynie po południowo-wschodniej stronie roślinność ta nie występuje. Na przeważającej długości brzegi są wysokie, natomiast od północy niskie. Od strony południowej i zachodniej okolicę jeziora porastają lasy. Na wschodnim brzegu rosną drzewa, dalej od jeziora po tej stronie znajdują się natomiast łąki i pola. Do Dobrąga dopływają niewielkie cieki z okolicznych pól. Od strony południowej od jeziora odchodzi rzeka o nazwie Dobrążka uchodząca do Pisy[1]. Od strony południowej w pobliżu Dobrąga przebiega droga krajowa nr 16. Dobrąg to jezioro o typie sielawowym, wśród ryb w zbiorniku obecna jest sielawa, sieja, płoć, leszcz, okoń i szczupak.

Jezioro Dobrąg. Pocztówka z obiegu 1954 r. Fot. J. Bułhak.