Jezioro Litygajno

Litigaino See

Jezioro Litygajno jest stosunkowo mocno zarośnięte o piaszczysto-mulistym dnie. Jest ono trudno dostępne ze względu na występowanie podmokłych łąk i bagiennego terenu. Brzegi zarośnięte i podmokłe, wysokie. Długość jeziora na prawie 5 km i mała szerokość przemawia za rynnowym charakterem zbiornika. Położenie zwierciadła wody znajduje się na wysokości 133 m n.p.m. Maksymalna szerokość jeziora wynosi 640 metrów. Jezioro położone jest w sąsiedztwie Puszczy Boreckiej. Powierzchnia 162 ha, max głębokość ...
Jezioro Litygajno jest stosunkowo mocno zarośnięte o piaszczysto-mulistym dnie. Jest ono trudno dostępne ze względu na występowanie podmokłych łąk i bagiennego terenu. Brzegi zarośnięte i podmokłe, wysokie. Długość jeziora na prawie 5 km i mała szerokość przemawia za rynnowym charakterem zbiornika. Położenie zwierciadła wody znajduje się na wysokości 133 m n.p.m. Maksymalna szerokość jeziora wynosi 640 metrów. Jezioro położone jest w sąsiedztwie Puszczy Boreckiej. Powierzchnia 162 ha, max głębokość 15 m.

Jezioro Litygajno.
    Jezioro Litygajno. Fot. T. Sumiński.