STS Lwów

Chinsura, Lucco, Nest

Polski szkolny bark, później okręt-baza okrętów podwodnych.
STS Lwów - zwodowany w 1869 r. w brytyjskiej stoczni G. R. Cloover & Co. w Birkenhead jako jeden z pierwszych stalowych żaglowców, 3-masztowa fregata Chinsura. Od 1883 r. pod włoskim armatorem jako Lucco, od 1915 r. przetaklowany na holenderski bark Nest. Zakupiony w 1920 r. dla Szkoły Morskiej w Tczewie został przebudowany na statek szkolny Lwów. Żaglowiec w 1929 r. przekazany został Marynarce Wojennej i do 1938 r. wykorzystywany był jako ...
STS Lwów - zwodowany w 1869 r. w brytyjskiej stoczni G. R. Cloover & Co. w Birkenhead jako jeden z pierwszych stalowych żaglowców, 3-masztowa fregata Chinsura. Od 1883 r. pod włoskim armatorem jako Lucco, od 1915 r. przetaklowany na holenderski bark Nest. Zakupiony w 1920 r. dla Szkoły Morskiej w Tczewie został przebudowany na statek szkolny Lwów. Żaglowiec w 1929 r. przekazany został Marynarce Wojennej i do 1938 r. wykorzystywany był jako hulk – najpierw jako pływające koszary dla załóg okrętów podwodnych, potem magazyn, wreszcie krypa węglowa.

STS Lwów na redzie Gdyni.
    Okręt szkolny Lwów.