Pomnik Odzyskane

Pomnik „Odzyskane” ma postać chodnika ułożonego z ok. dwudziestu kamiennych płyt nagrobkowych pochodzących z wrocławskich cmentarzy. Pomnik (instalacja?) powstał w ramach jednego z projektów Europejskiej Stolicy Kultury - Wrocław 2016. Autorem jest artysta sztuk wizualnych Artur Żmijewski ( ), który wg nieco enigmatycznego określenia Wikipedii „jest zwolennikiem poszerzania pola sztuki aż po granice tego, co uznawane jest za artystyczne”.
Pomnik znajduje się w zachodniej części parku, w pobliżu schronu piechoty i jest fragmentem jednej z wydeptanych ścieżek.
Bez względu na intencje autora „poszerzania pola sztuki”, idąc tym nieco kontrowersyjnym chodnikiem nasuwa się refleksja: skoro niemal cały Park Zachodni jest cmentarzem, to być może pod trawą kryją się nie tylko resztki nagrobków, ale też g r o b y pochowanych tu ludzi… [wk]

Trudna do odczytania wśród liści tabliczka informacyjna jest dyskretnie ...
    Niezwykły chodnik wpisuje się niezauważenie w krajobraz parku.