Pomnik Bohaterom walk o polskość i wolność ziemi mogileńskiej

W centrum Mogilna na rynku, lecz schowany w cieniu drzew, stoi okazały, biały pomnik. Jest to monument zaprojektowany przez Józefa Makowskiego i odsłonięty w roku 1964, a poświęcony bohaterom walk o wolność i polskość tej ziemi. Na frontowej stronie umieszczono napis: "Bohaterom walk o polskość i wolność ziemi mogileńskiej w hołdzie: Świerkowiec, Ciecisko, Kopce, Niewolno, Olsza". Również na ścianach bocznych umieszczono nazwy miejscowości związanych z intencją tego pomnika. Wmurowane w podstawę ...
W centrum Mogilna na rynku, lecz schowany w cieniu drzew, stoi okazały, biały pomnik. Jest to monument zaprojektowany przez Józefa Makowskiego i odsłonięty w roku 1964, a poświęcony bohaterom walk o wolność i polskość tej ziemi. Na frontowej stronie umieszczono napis: "Bohaterom walk o polskość i wolność ziemi mogileńskiej w hołdzie: Świerkowiec, Ciecisko, Kopce, Niewolno, Olsza". Również na ścianach bocznych umieszczono nazwy miejscowości związanych z intencją tego pomnika. Wmurowane w podstawę pomnika 32 urny zawierają ziemię z miejsc martyrologii Polaków. W czerwcu 2006 roku został on gruntownie odnowiony.

Mogilno. Pomnik Bohaterom walk o polskość i wolność ziemi mogileńskiej.
    Mogilno. Pomnik i fragmenty miasta.