Stanica wodna PTTK Bachotek

Jezioro Bachotek

Bachottek See

Bachotek – jezioro w woj. kujawsko-pomorskim, w powiecie brodnickim, w gminie Brodnica, leżące na terenie Pojezierza Brodnickiego. Jezioro położone jest w odległości 6 km od Brodnicy w Brodnickim Parku Krajobrazowym. Jezioro polodowcowe, rynnowe, o wydłużonym z północy na południe kształcie, na środku jeziora znajduje się wyspa zwana Wyspą Skarbów. Znajduje się pod wpływem jazu piętrzącego w Tamie Brodzkiej, który powoduje podniesienie średniego poziomu wody w jez. Bachotek o 43 cm. Położone jest ...
Bachotek – jezioro w woj. kujawsko-pomorskim, w powiecie brodnickim, w gminie Brodnica, leżące na terenie Pojezierza Brodnickiego. Jezioro położone jest w odległości 6 km od Brodnicy w Brodnickim Parku Krajobrazowym. Jezioro polodowcowe, rynnowe, o wydłużonym z północy na południe kształcie, na środku jeziora znajduje się wyspa zwana Wyspą Skarbów. Znajduje się pod wpływem jazu piętrzącego w Tamie Brodzkiej, który powoduje podniesienie średniego poziomu wody w jez. Bachotek o 43 cm. Położone jest w dolnym biegu rzeki Skarlanki i otoczone lasami sosnowymi i mieszanymi. Na wschodnim brzegu znajdują się ośrodki wypoczynkowe z możliwością wynajmu sprzętu wodnego: Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy UMK (stacja limnologiczna), Stanica Wodna PTTK. Powierzchnia 211-215 ha, długość 4,1 km, szerokość 0,9 km, głębokość 7,2-26,7 m.

Camping PTTK nad jeziorem Bachotek.
    Jezioro Bachotek.