Port jachtowy PTTK Wilkasy

Ośrodek campingowy PTTK

Ośrodek wypoczynkowy PTTK Wilkasy

Ausflugsort Seeblick

Ośrodek PTTK Wilkasy położony jest w jednym z najbardziej barwnych zakątków Mazur. Malownicze położenie wsi na lekkim wzniesieniu w pobliżu Niegocina z piaszczystą plażą sprawiło, że w XIX wieku miejscowość stała się celem wielu wycieczkowiczów. Przy skrzyżowaniu dróg do Mikołajek i Rynu otworzony został wówczas hotel „Seeblick” i restauracja (dziś Ośrodek PTTK Wilkasy) z jej tarasu można było podziwiać Niegocin z Wyspą Ptasią (dawniej nazywaną „Wyspą Mew”), która obecnie jest widoczna z tarasu ...
Ośrodek PTTK Wilkasy położony jest w jednym z najbardziej barwnych zakątków Mazur. Malownicze położenie wsi na lekkim wzniesieniu w pobliżu Niegocina z piaszczystą plażą sprawiło, że w XIX wieku miejscowość stała się celem wielu wycieczkowiczów. Przy skrzyżowaniu dróg do Mikołajek i Rynu otworzony został wówczas hotel „Seeblick” i restauracja (dziś Ośrodek PTTK Wilkasy) z jej tarasu można było podziwiać Niegocin z Wyspą Ptasią (dawniej nazywaną „Wyspą Mew”), która obecnie jest widoczna z tarasu widokowego Tawerny Dezety, która znajduje się na terenie ośrodka. Wilkasy wciąż się rozwijają, a nowoczesny ośrodek z restauracją oraz port to idealne miejsce do rozpoczęcia żeglarskiej przygody, po Wielkich Jeziorach Mazurskich. Na terenie ośrodka znajdziemy między innymi: boisko do piłki siatkowej/plażowej , stanowiska na przyczepy campingowe, plaża strzeżona, wypożyczalnia sprzętu wodnego, tawernę, nowoczesny port ze 130 miejscami cumowania, bankomat, sanitariaty.

Wilkasy, dawniej ośrodek Ausflugsort Seeblick.
    Remont domu nr 27, widok od zachodu.