Kamienica nr 8

Kamienica Leona Feliksa Goldstanda

Kamienica Goldstanda lub Goldstandów – kamienica znajdująca się w Warszawie, na rogu ulicy Kredytowej 9 i placu Dąbrowskiego 8.

Po zbudowaniu była jedną z najwyższych kamienic Warszawy. Po II wojnie światowej została pozbawiona wystroju, obniżona do pięciu kondygnacji i przekazana Wydawnictwom Szkolnym i Pedagogicznym (do 2003 r.). Kamienica została zbudowana w latach 1912-1916 przy ówczesnym placu Zielonym, w perspektywie ówczesnej ulicy Erywańskiej (po 1916 przemianowanej na Kredytową). Inicjatorem ...

Kamienica została zbudowana w latach 1912-1916 przy ówczesnym placu Zielonym, w perspektywie ówczesnej ulicy Erywańskiej (po 1916 przemianowanej na Kredytową). Inicjatorem jej zaprojektowania i inwestorem był Leon Feliks Goldstand. Projektantami budynku byli architekci Józef Napoleon Czerwiński oraz Juliusz (bądź Wacław Heppen). Ośmiopiętrowy budynek był jednym z najwyższych w mieście]. Empirową fasadę zdobiły płaskorzeźby oraz jońskie i korynckie półkolumny. Fasadę od strony placu wieńczyła masywna attyka.

Po I wojnie światowej w budynku mieściło się Ministerstwo Robót Publicznych.

Podczas II wojny światowej kamienica została w małym stopniu uszkodzona, choć w powstaniu warszawskim funkcjonowała tu radiostacja wraz ze szpitalem.

Po wojnie, w latach 1946-1947 została gruntownie przebudowana[. Wówczas usunięto kilka kondygnacji oraz zwieńczenie fasady od strony placu Dąbrowskiego, zamieniono także układ okien i usunięto wszystkie dekoracje.

Od 1946 przez 57 lat kamienica była główną siedzibą Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych.

Obecnie kamienica prezentuje się bardzo skromnie, jest miejsce modnego klubu nocnego i restauracji.