Pomnik Mikołaja Kopernika

Kopernikus Denkmal

Pomnik Mikołaja Kopernika, autorstwa berlińskiego rzeźbiarza Johannesa Götza z Berlina. Powstał z inicjatywy Rady Miejskiej Olsztyna, odsłonięty 9 listopada 1916 roku. Pierwotnie spiżowe popiersie astronoma było umieszczone na postumencie pod architektonicznym baldachimem, wspartym na filarach i znajdowało się przed groblą zamkową do 1946 roku. Obecnie pomnik usytuowany jest przed zamkiem, przy moście na Łynie w Parku Podzamcze. Na zmienionym cokole wykuty został napis w języku polskim: „Obrońcy ...
Pomnik Mikołaja Kopernika, autorstwa berlińskiego rzeźbiarza Johannesa Götza z Berlina. Powstał z inicjatywy Rady Miejskiej Olsztyna, odsłonięty 9 listopada 1916 roku. Pierwotnie spiżowe popiersie astronoma było umieszczone na postumencie pod architektonicznym baldachimem, wspartym na filarach i znajdowało się przed groblą zamkową do 1946 roku. Obecnie pomnik usytuowany jest przed zamkiem, przy moście na Łynie w Parku Podzamcze. Na zmienionym cokole wykuty został napis w języku polskim: „Obrońcy grodu olsztyńskiego przed najeźdźcą krzyżackim. Wielkiemu Polakowi Mikołajowi Kopernikowi wdzięczni Polacy”.

Olsztyn. Pomnik Mikołaja Kopernika. Fot. J. Siudecki.
    Pomnik Mikołaja Kopernika w Parku Zamkowym.