Stacja kolejowa Laski Smardze (dawna)

Stacja Laski zbudowana wg analogicznego planu jak Buczki i Trzcinica Wlkp., tj. tor główny zasadniczy oraz tor boczny ładunkowy z żeberkiem do rampy, z tą różnicą że ułożono tu tor główny dodatkowy, ale już nie zbudowano toru bocznego do placu ładunkowego, który także miał wariant rozbudowy. Przy budynku dworca znajdował się 120 m długości peron ziemny, jednokrawędziowy. W budynku dworca mieścił się posterunek dyżurnego ruchu, który był także strażnicą przejazdową na drodze do Smardzów. Przy tej ...
Stacja Laski zbudowana wg analogicznego planu jak Buczki i Trzcinica Wlkp., tj. tor główny zasadniczy oraz tor boczny ładunkowy z żeberkiem do rampy, z tą różnicą że ułożono tu tor główny dodatkowy, ale już nie zbudowano toru bocznego do placu ładunkowego, który także miał wariant rozbudowy. Przy budynku dworca znajdował się 120 m długości peron ziemny, jednokrawędziowy. W budynku dworca mieścił się posterunek dyżurnego ruchu, który był także strażnicą przejazdową na drodze do Smardzów. Przy tej drodze (obecnie ul. Armii Krajowej) przewidziano budowę domu kolejarskiego dla dwóch rodzin, który jednak nie powstał. W latach 80. Laski Smardze były stacją handlową, przed zakończeniem ruchu pociągów zdegradowano posterunek do przystanku kolejowego z ładownią. Budynek dawnego dworca jest częściowo zamieszkany, zachował się oryginalny niewielki magazyn,który na dawnych stacjach Buczki i Trzciniec został zburzony i zastąpiony zupełnie niepasującym klockiem z pustaków. (moose)