Przystanek kolejowy Warszawa Praga

Dworzec Praga (dawny)

Wagonownia Praga

Posterunek odgałęźny Targówek

Stacja kolejowa Warszawa Praga

Привислинская железная дорога

Stacja Warszawa Praga to największa towarowa normalnotorowa kolejowa stacja rozrządowa spośród trzech warszawskiego węzła kolejowego (Warszawy Głównej Towarowej – WGT i Warszawy Wschodniej Towarowej – WWT).). Stacja położona jest w prawobrzeżnej części Warszawy na długości przeszło 6 km – fizycznie zaczyna się od nastawni okręgu nastawczego WPTm (d. posterunku odgałęźnego Antoninów) usytuowanego przy ul. Naczelnikowskiej na Targówku, a kończy za Kanałem Żerańskim w dzielnicy Białołęka.

W obrębie stacji znajdują się trzy przystanki kolejowe: Warszawa Praga, Warszawa Toruńska i Warszawa Żerań, przez tory których prowadzony jest, obok pasażerskiego ruchu podmiejskiego i dalekobieżnego, ruch tranzytowy, stacja bowiem za pośrednictwem 10 łącznic skomunikowana jest ze wszystkim liniami kolejowymi WWK.
Oś stacji położona jest na km 12,108 linii nr 9 Warszawa Wschodnia – Gdańsk Główny i wypada mniej więcej na wysokości wiaduktów Trasy Toruńskiej.
Współrzędne geograficzne: 52.283849, 21.018874.

Głównym zadaniem stacji jest rozrządzanie składów pociągów towarowych, formowanie nowych i wyprawianie ich w dalszą drogę. Wiąże się to z obrządzaniem wagonów (naprawą bez wyłączenia z ruchu lub z wyłączeniem poprzez skierowanie do najbliższego zakładu naprawy taboru), dokonywanie prób hamulca zespolonego etc.
Na stacji znajdują się dwie górki rozrządowe: zasadnicza z systemami zdalnego rozrządu i automatycznych hamulców torowych oraz pomocnicza, położona w południowej części stacji (tzw. odejściu). Przemieszczanie składów i ruch pociągów prowadzony jest za pośrednictwem 5 nastawni, w tym jednej b. nowoczesnej WPE, która zastąpiła dotychczasowe posterunki odgałęźne: Michałów, Targówek i Jagiellonkę.
Stacja obsługuje kilka bocznic, m.in. do elektrociepłowni Żerań, zespołu pofabrycznego FSO, cementowni Warszawa itd.

Historia stacji zaczyna się w czasach budowy Drogi Żelaznej Nadwiślańskiej, tj. w roku 1877, w którym oficjalnie oddano do eksploatacji linię kolejową o długości aż 522 km i prześwicie 1524 mm od graniczącej z Prusami Mławy, poprzez Warszawę i Lublin, do Kowla (ob. na Ukrainie) skończywszy.
W miejscu, w którym znajduje się obecnie na stacji Warszawa Praga tzw. karambol, tj. rampa do rozładunku uszkodzonych w czasie rozrządu wagonów, zbudowano jeszcze w trakcie budowy Priwislinskiej żeleznej dorogi bodaj największy na wówczas dworzec kolejowy: Dworzec Warszawa-Praga. Dworzec nie dotrwał naszych czasów – spłonął w 1915 r. Jego miejsce zajął drewniany obiekt, który rozebrany został definitywnie w 1974 r. zastąpiony istniejącą do dzisiaj poczekalnią obecnego p.o. Warszawa Praga.

Póki co, czasy świetności stacji, mimo jej kilkakrotnej przebudowy, rozbudowy i modernizacji minęły, mam nadzieję, że nie bezpowrotnie. Na razie wgląda to tak, jakby stacja pracowała na 20% swoich możliwości: zamknięto większość bocznic i zlikwidowano obsługujące je pociągi z ciekawym systemem numeracji, tzw. efek, zaczynający się literą F, np. F1 do F 15 (i zwrotnych F2 do F16), w l. 2006-2007 zburzono Lokomotywownię Główną Warszawa Praga z całym jej zapleczem, zdegradowano Wagonownię Pragę tworząc z niej skromny zlepek ze zlikwidowanych szeregu innych (np. odolańskiej, ostrołęckiej, siedleckiej, małaszewickiej, białostockiej ) i z kilkunastu Oddziałów Zamiejscowych z punktami naprawy bieżącej z wyłączeniem, podległych ww. jednostkom.

Zlikwidowano komisariat Kolejowej Policji, strażnicę SOK z psiarnią, magazyn wojskowy, stację paliw, schroniska manewrowych, noclegownię, dwie przychodnie kolejowe, pozamykano nastawie, posterunki rewidenckie, zburzono towarzyszącą stacji samochodownię PKP, Ogród Kolejowy nr 2 i wiele innych (np. działki radiową i telekomunikacyjną).
Ekspedycja kolejowa, kiedyś znacząca w budżecie PKP pozycja, można powiedzieć, że nie istnieje.

W 2017 r. tereny stacji zostały uszczuplone poprzez sprzedaż miastu 11 ha terenów kolejowych leżących wzdłuż ul. Wysockiego, na których ma być zbudowane osiedle na ok. 10 tys. mieszkańców, a co najciekawsze, wg MPZP miał być zbudowany tu most Krasińskiego łącznie z trasą tegoż imienia.
Ciekawostką jest też to, że wg Urzędu Transportu Kolejowego oficjalnymi danym kontaktowymi jest jedno z pomieszczeń biurowca – d. obiektu FSO - zlokalizowanego przy ul. Jagielońskiej 68, a żeby śmieszniej było: formalnie w innej dzielnicy Warszawy niż stacja.
To na razie tyle.

11 sierpnia 2019 napisał Festung