Dwór Błachta (ruina)

Schloss Blachta

XVIII / XIX
Do rozbiórki

Dwór w Błachcie powstał w dwóch etapach. Pierwsza wschodnia część dworu powstała pod koniec XVIII wieku, a nowsza, zachodnia w drugiej połowie XIX wieku.
Dwór został skreślony z rejestru zabytków w 2008 roku.

Do 1733 roku wieś była własnością biskupstwa chełmińskiego. Właścicielem do 1866 roku był Gustaw Wolff. Kolejnym właścicielem dóbr była wdowa po Wolffie – Helena Dommes z Biecza (od 1894 roku). W 1933 roku jako właściciela wymienia się Gerharda Wundischa Fiedlera. W 1946 roku majątek przejmuje ...

Do 1733 roku wieś była własnością biskupstwa chełmińskiego. Właścicielem do 1866 roku był Gustaw Wolff. Kolejnym właścicielem dóbr była wdowa po Wolffie – Helena Dommes z Biecza (od 1894 roku). W 1933 roku jako właściciela wymienia się Gerharda Wundischa Fiedlera. W 1946 roku majątek przejmuje Skarb Państwa.
Jako właścicieli w przekazach historycznych wymienia się również: Marcina Witkowskiego i Wernera Dommesa.
Źródło

Dwór w Błachcie.