Plebania

Klasztor kanoników latereńskich

Budynek obecnej plebanii a dawnego klasztoru został zbudowany w roku 1624 przez Piotra Komorowskiego, który osadził w nim Kanoników Regularnych od Bożego Ciała z Krakowa. Mieli oni odtąd świadczyć posługę religijną w zbudowanym dziesięć lat wcześniej kościele. W ten sposób powstała parafia suska. Budynek klasztoru jest murowany z kamienia i od połowy otynkowany, piętrowy, podpiwniczony. Zbudowany w stylu późnego renesansu na planie prostokąta, nakryty stromym dachem czterospadowym z czerwonej dachówki. ...
Budynek obecnej plebanii a dawnego klasztoru został zbudowany w roku 1624 przez Piotra Komorowskiego, który osadził w nim Kanoników Regularnych od Bożego Ciała z Krakowa. Mieli oni odtąd świadczyć posługę religijną w zbudowanym dziesięć lat wcześniej kościele. W ten sposób powstała parafia suska. Budynek klasztoru jest murowany z kamienia i od połowy otynkowany, piętrowy, podpiwniczony. Zbudowany w stylu późnego renesansu na planie prostokąta, nakryty stromym dachem czterospadowym z czerwonej dachówki. Połączony arkadową przewiązką z kościołem (obecnie starym). Od południowej strony znajdują się dwa balkony wsparte na słupach betonowych w miejsce pierwotnego ganku biegnącego wzdłuż całej elewacji południowej.

Budynek plebanii w Zespole kościelno - klasztornym w Suchej Beskidzkiej. ...
    Budynek plebanii suskiej parafii widoczny od strony południowej.