Kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej

1883 r.

Wzniesiona w 1883 z fundacji gromady Leszczyna. O cechach barokowo - klasycystycznych. Z kamienia i cegły, otynkowana, kryta blachą. Salowa, zamknięta trójbocznie. Wnętrze nakryte sufitem z fasetą i sztukateriami listwowymi. Elewacja frontowa ujęta w narożach pozornym boniowaniem, zwieńczona trójkątnym szczytem, oddzielonym profilowanym gzymsem i ujętym po bokach małymi obeliskowymi sterczynami, zakończonymi kulami; w zwieńczeniu sterczyna z kulą, kutym krzyżem i wiatrowskazem w kształcie koguta; ...
Wzniesiona w 1883 z fundacji gromady Leszczyna. O cechach barokowo - klasycystycznych. Z kamienia i cegły, otynkowana, kryta blachą. Salowa, zamknięta trójbocznie. Wnętrze nakryte sufitem z fasetą i sztukateriami listwowymi. Elewacja frontowa ujęta w narożach pozornym boniowaniem, zwieńczona trójkątnym szczytem, oddzielonym profilowanym gzymsem i ujętym po bokach małymi obeliskowymi sterczynami, zakończonymi kulami; w zwieńczeniu sterczyna z kulą, kutym krzyżem i wiatrowskazem w kształcie koguta; na podstawach obelisków płaskorzeźby: śś. Antoni i Michał Archanioł; pośrodku nisza ujęta kolumienkami z posążkiem N.P. Maryi Niepokalanie Poczętej, zwieńczona uskrzydloną główką aniołka. Portal zamknięty półkoliście, nad nim płycina ujęta wolutami z krzyżem i datą budowy, powyżej płaskorzeźba św. Jerzego. W elewacjach bocznych okna ostrołukowe. Dach dwuspadowy z sześcioboczną wieżyczką na sygnaturkę z latarnią nakrytą niskim ostrosłupowym hełmem. Wewnątrz ołtarz w tradycji barokowej w. XIX, z elementami snycerskimi z 2. poł. w. XVII; w nim wymiennie: kopia obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej i rzeźba Chrystusa Ukrzyżowanego na malowanym tle; w zwieńczeniu obraz Serca Jezusa; po bokach rzeźby św. Biskupa Stanisława (?) i świętej Kingi (?). w 1999 roku odnowiona.

Kapliczka oraz domy przyległe we wsi Leszczyna, zdjęcie nieznanego ...
    Zdęcie kapliczki uszkodzonej przez pożar, we wsi Leszczyna, zdjęcie ...