Cmentarz wojenny nr 310 - Leszczyna

Cmentarz z I wojny światowej zaprojektowany przez Franza Starka. Cmentarz znajduje się w lasku przy drodze 966 na Łapanów, około 300 m od kościoła. Zachowany i utrzymany jest w bardzo dobrym stanie. Zajmuje powierzchnię około 2200 m². Otoczony jest murem z kamienia łamanego. Mur przykryty jest betonowym daszkiem. Wejście do cmentarza prowadzi przez kamienną bramę zamykaną dwuskrzydłowymi, żeliwnymi wrotami. Na wprost wejścia w 2/3 długości cmentarza znajduje się kamienna kaplica kryta gontem z napisem ...
Cmentarz z I wojny światowej zaprojektowany przez Franza Starka. Cmentarz znajduje się w lasku przy drodze 966 na Łapanów, około 300 m od kościoła. Zachowany i utrzymany jest w bardzo dobrym stanie. Zajmuje powierzchnię około 2200 m². Otoczony jest murem z kamienia łamanego. Mur przykryty jest betonowym daszkiem. Wejście do cmentarza prowadzi przez kamienną bramę zamykaną dwuskrzydłowymi, żeliwnymi wrotami. Na wprost wejścia w 2/3 długości cmentarza znajduje się kamienna kaplica kryta gontem z napisem w języku niemieckim: BEWAHRT DIE TUGENDEN, DIE KRIEGES NOT SO LEUCHTEND HAT ERWECKT, JHR LEBENDEN – UND WIR, DES KRIEGES OPFER, SEGNEN JHN. W tłumaczeniu na język polski: "Zachowajcie cnoty, które wojenna potrzeba ukazała tak jasno. Wy żyjący – i my , ofiary wojny, błogosławimy je."

Znajduje się na nim 6 grobów pojedynczych oraz 129 zbiorowych. Pochowano w nich 860 żołnierzy poległych w 1914 oraz do maja 1915 roku:

600 Rosjan m.in.:
Makar Zajeczow z 220 Skopińskiego Pułku Piechoty
46 nieznanych żołnierzy z 71 Bielowskiego Pułku Piechoty (71-й пехотный Белевский полк)
45 nieznanych żołnierzy z 173 Pułku Piechoty
117 Austriaków z 23 IR 30 IR, 58 IR, 95 IR, K.U.K.T. J.R. 3, K.U.K. F.J.B. 14, K.U.K. F.J.B. 16.
143 Niemców m.in. z 218 Pruskiego Rezerwowego Pułku Piechoty (Reserve Infanterie-Regiment (Preußische) Nr 218).

Masowe groby poległych Rosjan, być może dały początek dzisiejszemu ...
    Groby poległych Rosjan, obok kapliczki, być może dały początek ...