Kompleks schronów - bunkry Blüchera

Znajdujący się w Ustce Park Spotkań z Historią umożliwia zwiedzanie obiektów dawnej Baterii Blüchera. Nazwa ta nadana została na cześć pruskiego feldmarszałka Gebharda Leberechta von Blüchera, dowódcy armii pruskiej między innymi w zwycięskiej bitwie pod Waterloo W skład górującego nad ujściem rzeki Słupi kompleksu wchodziły powstałe w 1938 roku cztery żelbetowe stanowiska artylerii przeciwlotniczej (każde wyposażone w działo kalibru 10,5 cm[1]), stanowisko dalmierza, maszynownia i oddalony magazyn ...
Znajdujący się w Ustce Park Spotkań z Historią umożliwia zwiedzanie obiektów dawnej Baterii Blüchera. Nazwa ta nadana została na cześć pruskiego feldmarszałka Gebharda Leberechta von Blüchera, dowódcy armii pruskiej między innymi w zwycięskiej bitwie pod Waterloo W skład górującego nad ujściem rzeki Słupi kompleksu wchodziły powstałe w 1938 roku cztery żelbetowe stanowiska artylerii przeciwlotniczej (każde wyposażone w działo kalibru 10,5 cm[1]), stanowisko dalmierza, maszynownia i oddalony magazyn amunicyjny. Donośność dział wynosiła ok. 17 km w morze, celem zwalczania ewentualnego desantu i okrętów przeciwnika, oraz 12 km w górę, w roli obrony przeciwlotniczej.

Bunkry Blüchera.
    Działobitnia (na zdjęciu środkowa). Obiekt miał cztery działobitnie, ...